sunnuntai 13. joulukuuta 2015

Opinpolku 4

                                             Opinpolku 4

Adsorptiolla tarkoitetaan fysikaalista prosessia, jossa kaasumainen tai nestemäinen aine muodostaa ohuen kalvon jonkin kiinteän aineen pintaan. Kiinteän aineen pinnassa olevat molekyylit tai atomit eivät ole kaikkialta viereisten atomien tai molekyylien ympäröimiä, joten niillä on käytössään valenssi- tai muita voimia joilla ne pystyvät kiinnittämään vieraita aineita kiinteän aineen pintaan.
Huokoiset ja hienojakoiset aineet adsorboivat usein hyvin johtuen niiden suuresta pinta-alasta ja adsorption voimakkuus riippuu adsorboivasta aineesta sekä adsorboituvasta aineesta. Adsorptiota hyödynnetään teollisuudessa aktviivihiilisuodattimen muodossa.
Sekoituksella tarkoitetaan prosessia joissa saadaan aikaan sekoitukseen osallistuvien aineiden homogenointi eliminoimalla väkevyys- tai/ja konsentraatioeroja. Tavoitteena voi siis olla lämpötilaerojen tai  konsentraatioerojen tasaaminen jolloin homogenointi tapahtuu. Sekoittumiseen vaikuttaa mm. missä faasissa sekoitettavat aineet ovat, lämpötilasta ja aineen molekyylien väliset sidokset. Teollisuudessa sekoitusta käytetään erilaisissa reaktoreissa saattamaan reagoivat aineet tehokkaasti kosketukseen toistensa kanssa. 

Työssä tutustuttiin yksikköprosesseihin adsorptio ja sekoitus. Työssä valmistettiin NaOH- ja etikkahappoliuos joiden väkevyydet tarkistettiin ja sen jälkeen suodattaa hiilijauhetta ja etikkahappoa sisältäneet vesiliuokset ja titrata ne. Näiden tuloksien avulla pystytään tarkistamaan noudattaako etikkahapon adsorptio Langmuirin adsorptiotermiä kuvaajan avulla.


Edellisestä työstä oli jäänyt tarkistettia NaOH:ia yli, joten laimensimme sen sopivan väkevyiseksi.

Aloitimme työn murskaamalla
karkeasta hiilijauheesta tarpeeksi
hienoa jauhetta huhmareessa 
Punnitsimme jokaiseen kuudesta erlenmeyeristä
noin 500 mg hiilijauhetta
                                                                                                   


Laimensimme väkevästä etikkahaposta
100 ml 0,25 M liuosta
Tarkistimme etikkahapon väkevyyden
titraamalla sen aikaisemmin valmistetulla
NaOH:illa



Seuraavaksi pipetoimme jokaiseen
hiilijauhetta sisältävään erlenmeyeriin tietyt
määrät etikkahappoa ja vettä



Seuraavaksi laskettiin noudattaako etikkahapon adsorptio Langmuirin adsorptiotermiä. Tarkemmat laskut ja suoritukset löytyvät raportistani.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti